Online therapie, wat is dat precies?

Werk

Online therapie, ook bekend als e-therapie, e-counseling, teletherapie of cybercounseling, omvat het verlenen van geestelijke gezondheidszorg en ondersteuning via internet. Dit kan gebeuren via e-mail, sms, videoconferenties, online chat, messaging of internettelefoon.

Onlinetherapie kan in realtime plaatsvinden, zoals in telefoongesprekken en sms-berichten, of in een vertraagd formaat, zoals via e-mailberichten. Dit type therapie heeft beperkingen, maar wordt snel een belangrijk hulpmiddel voor een groeiend aantal consumenten. Er zijn een aantal redenen waarom iemand voor een online therapieoptie zou kunnen kiezen, waaronder het gemak en de toegankelijkheid die deze toedieningsmethode biedt.

Primaire hulpmiddelen voor communicatie bij online therapie zijn onder meer:

    E-mail

    Sms’en

    Chat in realtime

    Internet telefoon

    Videovergaderen

    Apps voor mobiele apparaten

Dergelijke services zijn toegankelijk via een desktopcomputer of laptop, maar mobiele apps worden ook een steeds populairdere optie.

Geschiedenis van online therapie

Communicatie op afstand tussen therapeut en cliënt is geen nieuw concept. Sigmund Freud gebruikte brieven op grote schaal om met zijn klanten te communiceren. Zelfhulpgroepen begonnen al in 1982 op internet te verschijnen. Tegenwoordig zijn er tal van sites die informatie over geestelijke gezondheid aanbieden, evenals privéklinieken voor e-therapie.